novi članak
novi članak

DA LI SU 1+1 I DALJE 2? Matematika koja u Srbiji slabo šljaka

30. 08. 2016.

DA LI SU 1+1 I DALJE 2? Matematika koja u Srbiji slabo šljaka

Jedna od prvih stvari koje shvatite pri odrastanju je da skoro ništa nije onako kako su vas učili u školi. Tako je nekako i sa Matematikom. Prosečna plata vrednog radnika bi trebalo da „izdrži“ do sledeće, a to se, i sami znate, dešava jako retko, ako se uopšte i dešava. 

Cena malo „jačeg“ sendviča je u Beogradu oko 200 dinara, za isti takav u Novom Sadu je potrebno 60 dinara manje. 

Ako vam, ne daj bože, zatreba taksi, za „Dobar dan“ u nekom od beogradskih vozila spremite 180 dinara. Za nešto više od toga, moraćete da spremite bar 500 dinara. Čuveni „start“ postoji samo u prestonici i to iz nikome jasnih razloga. U Šapcu, recimo, za 500 dinara možete da se vozite bar dva dana i to po celom gradu.

Ovakvih primera u dragoj nam Srbiji možemo naći na pretek. 

Možda ipak najviše poražava činjenica, da u ova teška vremena, pod teretom visokog nivoa stresa i besparice, jedan i jedan više nisu dva... Sve više mladih radije bira raskid veze nego da se „tu nešto previše cima“.

Mladi par koji bi trebalo da osnuje porodicu u našoj državi nema nikakvu motivaciju za takav „projekat“. Razlog? Ima ih na pretek. O stanu od bedne plate može samo da se mašta. Ako uz to dodamo letovanja i auto snovi postaju još dalji. Često se u prolazu može čuti „Pa ja ne mogu sebe da izdržavam a kamo li da pravim još i dete!“. Poražavajuće. 

Oni koji su malo hrabriji, videvši da je ovde perspektiva jako loša, odlučuju se da napuste porodicu, grad, državu... Visoka cena za sreću? I te kako…

Jedini zaključak koji se može izvesti je, da u ovoj priči neko nije bio dobar u Matematici. Ili mi koji kukamo, ili oni koji nam državu vode u sunovrat.

0
Komentari
pregledi
340
1
unlike
(44)
like
unlike
(46)
like
45
Vrati se na vrh