novi članak
novi članak

ŽIVE 9 GODINA KRAĆE: Zanimljive činjenice koje definišu levoruke!

10. 07. 2017.

ŽIVE 9 GODINA KRAĆE: Zanimljive činjenice koje definišu levoruke!

U svetu postoji između 10% i 12% levorukih ljudi. Levaci su generalno stidljiviji od dešnjaka i više oklevaju pre nego što učine neki dramatičan potez.

Levaci piju više i češće. Desna strana mozga, koju koriste više od leve, ima manju toleranciju na alkohol zbog čega se uglavnom brže napiju.

Levaci imaju veće šanse da razviju alergije, skloniji su migrenama od dešnjaka, a imaju i veće šanse da pate od nesanice.

Levaci se uglavnom nalaze na ‘ekstremnom kraju’ IQ skale. Ili su u vrhu ili na dnu. Prema podacima MENSA-e, društva osoba s visokim IQ-om, više je levaka klasifikovano kao genije od dešnjaka (IQ iznad 140)

Kroz istoriju, levaci su često bili progonjeni, a optužbe uključivale: levorukost je znak đavola, nervoze, pobune, kriminala i homoseksualnosti. S druge strane, levaci su često doživljavani kao kreativne osobe i vrsni muzičari.

Levaci se brže oporave od moždanog udara.

Levaci s fakultetskom diplomom u prosjeku postanu bogatiji za 26% od kolega dešnjaka.

Majke, koje imaju više od 40 godina kada se rodi dete, imaju veću šansu da rode levoruku bebu od majki u ranim dvadesetim.

Bliži se 13. avgust, odnosno dan levorukih ljudi!

Nemačka reč za “levorukost” je linkisch, što znači čudan ili nespretan. U italijanskom jeziku reč je mancino, koja je izvedena iz “pokvaren” ili “osakaćen”. Rusi koriste termin levja, koji se generalno smatra uvredom.

Među Inuitima, na svaku levoruku osobu gleda se kao na potencijalnog čarobnjaka ili vrača. U Maroku, levaci su “s’ga”, reč koja označava zloduha ili prokletu osobu.

Inke su verovale da levaci imaju posebne isceliteljske magične moći, zbog čega su uvijek bili šamani ili ljekari. Zuni plemena iz Severne Amerike verovali su da levorukost donosi sreću.

Levaci su jako talentovani matematičari, muzičari, arhitekti i umetnici. Veze između leve i desne strane mozga brže su kod levorukih ljudi. To znači da se informacije prenose brže, što levake čini efikasnijim u rešavanju veće količine informacija koje se dešavaju na obe strane mozga.

Levak može lakše da nauči da piše desnom, nego dešnjak levom rukom.

Levaci žive 9 godina kraće od dešnjaka.

Levaci žive u svetu dešnjaka, s obzirom da je sve od alata do otvarača za konzerve dizajnirano za dešnjake.

Istraživanja su pokazala veliku stopu ljevorukosti među vrhunskim sportistima, pogotovo u tenisu, boksu i mačevanju.

Levaci su dobili Međunarodni dan 13. avgusta 1992. godine. Neki od najpoznatijih levaka bili su Leonardo da Vinči, Albert Ajnštajn, Bendžamin Franklin, Mihelangelo, Mark Tven, Džimi Hendriks, Marija Kiri, Julije Cezar, Aleksandar Veliki, Mahatma Gandi, Mocart, Betoven, Gete, Aristotel, Niče, Kafka, Hans Kristijan Anderson itd.

0
Komentari
pregledi
961
2
unlike
(37)
like
unlike
(41)
like
39
Vrati se na vrh